Wielu z nas szuka rozwiązania na zbyt wysoki poziom cholesterolu, nie zdając sobie sprawy, że nie jest to zbyt skomplikowane i aby uzyskać pożądane przez nas efekty, potrzeba tylko trochę naszego wysiłku i energii. A więc co obniża poziom cholesterolu?
Jednym z elementów walki z cholesterolem powinny być orzechy zwłaszcza włoskie, laskowe i migdały, ale również orzeszki ziemne, które są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Dzięki temu obniżają one stężenie cholesterolu we krwi i utrzymują równowagę w naczyniach krwionośnych. Dziennie powinniśmy spożywać około 40 g, czyli mniej więcej 2 łyżki stołowe. Powinny być świeżo obrane z łupiny – takie orzechy zachowują świeżość. Najlepiej używać ich w zamian za produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe dodawane do sałatek, takie jak: ser, mięso, grzanki, nie więcej jednak niż jedną garść dziennie.
Prawidłowa flora bakteryjna jelit oraz dobra kwaśność soku żołądkowego to również ważny element w walce ze zbyt wysokim cholesterolem
Warto spożywać produkty zawierające żywe kultury bakterii. Bardzo dobrze w tej roli sprawdzą się kiszonki, np. kiszona kapusta i sok z niej oraz kiszone ogórki.